Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

PDWC (Parliamentary Debate World Conference) Ginmáziumok nemzetközi vitaversenye (2018.01.18-27.)

PDWC (Parliamentary Debate World Conference) Ginmáziumok nemzetközi vitaversenye (2018.01.18-27.)

WakuPro Friendship Program szervezésében

 

A Japánban tartott nemzetközi vitaversenyen iskolánkat Császár Györgyné kíséretében három tanuló Kóbori Laura(11.a), Feil Rebeka(11.c), Sárossi János(11.b) képviseli, Osváth-Bíró Zsófia(12.c) pedig önkéntesként a szervezők felkérésére segíti a helyszíni munkát.

 

1nap

Szerencsésen megérkeztünk Japánba. Az út problémamentes, de nagyon fárasztó volt. Gyakorlatilag kimaradt egy éjszakánk, mivel a repülőn alig tudtunk aludni.Tokióban tavaszi meleg, napsütés és virágzó japánbirs bokrok fogadtak minket. Már vártak ránk a repülőtéren, ahonnan busszal szállítottak minket a szállodába. Rögtön összeismerkedtünk a társaság nagy részével, kiderült, hogy még a számunkra ismeretlen Marshal szigetekről is érkezett csapat. . Az igazi japános 'doboz'-ebéd után a gyerekek minden fáradtságukat leküzdve vetették bele magukat az ismerkedésbe. Vacsora után belecsobbantunk az Onsen forró medencéibe. Sok időt nem lehet benne tölteni, mert tűzforró a víz. Érdekesség, hogy tetoválással nem engednek a fürdő területére lépni, hál Istennel minket ez nem érintett!

2nap

Lezajlott a hivatalos program első napja, ami szintén nagyon fárasztó, de igen tartalmas volt. Diákjaink délelőtt egy felkészítő tréningen vettek részt, meghallgattak egy bemutató vitát és egy előadást, majd a protokolláris megnyitó után vegyes csapatokban megvívták első barátságos mérkőzésüket. Mindannyian szépen állták a sarat, és sok személyes tanácsot is kaptak a mentoroktól, hogy hogyan lehetnének még hatékonyabb vitázók.Vacsora után sor került 12 iskola, köztük a mi bemutatkozásunkra. Nagy sikert aratott a videónk, majd János Rubik kocka kirakó párbajra hívott egy önként jelentkezőt, Lili és Laura pedig magyar szavakat próbált kimondatni a közönséggel. Mindenki nagyon élvezte az interaktív bemutatót.

3nap

Ma este lezajlott a verseny és a mieink tényleg szépen helyt álltak. Két győzelemmel, egy vereséggel és egy döntetlennel zártunk, de a vietnámiak, akiktől kikaptunk később bejutottak az elődöntőbe, úgyhogy nem szégyenkezhetünk. A döntő nagyon izgalmas volt, egy skót és egy japán csapat versenyzett és végül a skót diákok nyertek, akik még csak 16! évesek. Nagy erőfeszítést igényelt megérteni őket a glasgowi akcentusuk miatt, a nap végére a sok előadás és vita teljesen lefárasztott minket. A szervezők nagyon kitettek magukért, a végén tűzijátékkal búcsúztattuk a Debate Mate-es csapatot, akik az esemény szakmai hátterét biztosították rendkívül profi módon.

A búcsú után következett a hagyományos japán vacsora a földön ülve, mely karaoke partiba csapott át. Együtt énekeltük a 'We are the world'-öt és az 'Imagine'-t, ami fantasztikus érzés volt. Itt tényleg átérezhette az ember, hogy egyek vagyunk bőrszínre, hovatartozásra való tekintet nélkül.

Holnap korán indulunk síelni, illetve Tokióba, már nagyon várom, jó lesz végre kimozdulni a szállodából. Ez az elmúlt pár nap olyan volt számomra, mint egy szuper intenzív továbbképzés, a gyerekek pedig azt gondolom egy életre tanultak belőle. Egyébként diákjaink nagyon otthonoson mozognak a társaságban, igen népszerűek, nyitottak, felszabadultak és nagyon élvezik és értékelik a programokat. 

(Császár Györgyné)

Események

Hasznos linkek