Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

Kerékpáros vádortábor 2022

| Módosítva: 2022. április. 26., kedd - 16:48:18

Kerékpártúra

2022. aug. 8-14.

Cserhát – Börzsöny – Dunakanyar

1. nap: Somoskőújfalu–Salgóbánya (13 km)

Utazás vonattal Budapestről Somoskőújfaluba.

A szállás elfoglalása után beállítjuk a kerékpárokat, majd egy rövid túrát teszünk a Medves-fennsík felé, és ha időnk engedi, akkor felsétálunk Salgó várához is, ahol gyönyörű panoráma tárul elénk. A Medves-fennsíkra egy régi vasút nyomvonalán lehet felmenni, izgalmas alagúton és gyönyörű erdőn át. Vacsora után, egy rövid filmvetítés keretében ismerkedhetünk meg, hogy hogyan is "tért haza" Somoskőújfalu a Trianoni döntés után.

Programok:

Geocsodák Háza , Salgó vár romjai, Eresztvényi kőbányák , Somoskői vár.

Szállás:

Somosi Fogadó, Somoskőújfalu, Somosi út 188, 3121

2. nap: Somoskőújfalu–Ipolytarnóc (35 km)

Somoskőújfaluból rendőri felvezetés és védelem mellett Salgótarjánba tekerünk, ahol a Baglyaskővár Természetvédelmi Központba látogatunk el. Itt lehetőség van a madármentésről és a térség élővilágáról egy rövid előadást meghallgatni, valamint az itt ápolt madarakat megtekinteni. Baglyaskővár után Karancslapujtőn keresztül, az Ipolytanóci Ősmaradványok felé vesszük az irányt. Az ősmaradványok kiállítóhelyén megismerkedhetünk az évmilliókkal ezelőtti növény- és állatvilággal, megtekinthetünk olyan ősi maradványokat, mint például cápafogak, megkövesedett fák, levéllenyomatok és ősállati lábnyomok, de a 4DX mozi is izgalmas időutazást ígér. A lombkorona sétányt is érdemes kipróbálni, időnk lesz rá elég, hiszen a mai napi szállást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága biztosítja a közeli vendégházában.

Programok:

Baglyaskővár , Ipolytarnóc Ősmaradványok (a belépő árát a részvételi díj tartalmazza).

Szállás:

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága ipolytarnóci vendégházában.

3. nap: Ipolytarnóc–Felsőtold (45 km)

Ipolytarnócról a Páris-patak szurdokvölgyéhez tekerünk, ahol megtekintjük a Palóc Grand Canyont, ami egy óra alatt kényelmesen bejárható, majd Szécsény felé vesszük az irányt. A fejedelmi városba a Forgách-kastély parkja mellett érünk be. A kastélyban jelenleg múzeum működik, állandó kiállításai bemutatják többek között a nógrádi várakat és a Rákóczi-szabadságharc két fontos, Nógrád megyében zajló eseményét: az 1705-ben Szécsényben megtartott országgyűlést, valamint az 1710 januárjában, Romhány és Érsekvadkert mezején lezajlott sorsdöntő csatát. Innen nem messze található a Ferences templom és kolostor, ami az egyházi liturgia függvényében, előzetes bejelentkezés alapján, idegenvezetéssel látogatható (a belépőt nem tartalmazza a részvételi díj) . A Fő téren található a városi Tűztorony, ami ferdeségéről nevezetes. Szécsényből Rimócon keresztül érkezünk Hollókőre, hazánk egyetlen olyan falujába, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján, ahol idegenvezetés keretében ismerkedünk meg a falu történelmével, majd elgurulunk Felsőtoldra, ahol finom vacsorával várnak minket a szállásunkon.

Programok:

Kubinyi Ferenc Múzeum (Forgách-kastély), szécsényi Tűztorony, Páris-patak szurdokvölgye, Falumúzeum, Hollókői környéki tanösvények.

Szállás:

Felsőtold

4. nap: Felsőtold–Bánk (44 km)

Felsőtoldról a Cserhát kis településein át, szép erdei környezetben halad a túra. Megmászunk pár emelkedőt, de cserébe egy 5 km hosszú lejtőn élvezhetjük a suhanást. Magyarnándoron egy kis kitérővel elérhető a Nagy-kilátó. Debercsényt, Szentét, Kétbodonyt és Romhányt elhagyva Bánkra érkezünk, ahol délután strandolhatunk egy jót, mert nyáron a tó vizének hőmérséklete a Balatonhoz hasonló.

Programok:

Nagy-kilátó (Magyarnándor), Bánki-tó (strandolás: a belépő árát a részvételi díj tartalmazza), Élő Kovácsműhely Múzeum (Bánk).

Szállás:

Bánk, Nádas kemping

5. nap: Bánk–Verőce (38 km)

Bánkról Rétságon keresztül Nógrádra érkezünk. A hegy tetején az egykor büszke vár romjai találhatóak, és csodálatos panoráma nyílik a környező vidékre. A vár után, a hegyen átvágva érjük el Királyrétet. Ha időnk engedi, megtekintjük a királyréti tanösvényt vagy kipróbálhatjuk a hajtánypályát. A tanösvény elérhető mobilapplikációban is. Ezek után a nap legkönnyebb része következik: kellemes gurulás Verőcéig, ahol a Csattogó-völgyi Üdülőházakban töltjük az éjszakát.

Programok:

Nógrádi vár, Királyréti Kirándulóközpont, Királyréti Hajtánypálya.

Szállás:

Csattogó-völgyi üdülőházak

6. nap: Verőce–Esztergom (45 km)

Reggeli után legurulunk Verőcére, a Duna-menti kerékpárútra, innen a nap hátralévő részét sík terepen tesszük meg. Szobnál átkelünk az Ipoly felett és Helembától Párkányig kerekezünk. Esztergomba átérve, felkapaszkodunk a Bazilikához, ahol nem csak a templomot és kincseit tekinthetjük meg, de a Kupolakilátóból elénk táruló fantasztikus panorámát is élvezhetjük. Ha időnk engedi, érdemes megtekinteni a Duna Múzeumot is. Miután kigyönyörködtük magunkat, a Prímás-szigetre indulunk, ahol strandolni is tudunk, a túra utolsó szállásán. Akiknek még van ereje, vacsora után tehet egy kellemes sétát a Kis-Duna sétány platánjai alatt vagy Esztergom régi épületei között.

Programok:

Esztergomi Bazilika (kincstár, altemplom, kupola, a belépőjegy árát tartalmazza a részvételi díj) Duna Múzeum.

Szállás:

Gran Camping, Esztergom, Nagy Duna stny. 3

 

Események

Hasznos linkek