Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

Igazgatói tájékoztató a TÁVOKTATÁSRÓL (szülők számára)

| Módosítva: 2020. március. 20., péntek - 14:06:50

Tisztelt Szülők!

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatban az alábbiakról szeretném Önöket tájékoztatni:

Az ország többi iskolájához hasonlóan a Fasori Gimnázium is átállt, illetve fokozatosan átáll a digitális oktatási rendre.

Az átállás előkészítésével kapcsolatban eddig a következő intézkedések történtek:

Múlt szombaton a szűk vezetőség összeült az iskolában, és megállapodtunk a további teendőkről. Kértük az osztályfőnököket, hogy gyűjtsék össze a diákjaik internetes elérhetőségét, amit ők nagyon hamar meg is tettek. Hétfőn a kibővített vezetőség eldöntötte, hogy melyik távoktatási platformon fogjuk a digitális oktatást folytatni.  A választás a Google Classroom-ra esett.  Ennek használatához mindenkinek rendelkeznie kell gmail-es e-mail címmel. Kérem Önöket, hagy amennyiben a gyermeknek ilyen elérhetősége nincsen, létesítsenek egyet, és küldjék el az új e-mail címet az osztályfőnöknek. A címben mindenképpen legyen benne a gyerek neve.

A hét elején rendkívüli nevelőtestületi értekezletet hívtunk össze, amelyen a kollégák tájékoztatásán túl bemutattuk a használni kívánt rendszer működését, és egyéb segítségeket is adtunk hozzá. Úgy terveztük, hogy amíg át nem állunk a Google Classroom-ra, a diákoknak emailben, a már meglévő osztály Facebook csoportokon keresztül, illetve a digitális naplón keresztül tudunk tananyagokat, feladatokat küldeni.

A visszajelzésekből azonban kiderült, hogy ez így túl sok csatorna, zavart okozhat a rendszerben, ezért hétfőtől csak a digitális napló új, házi feladat funkcióján keresztül történik a feladatok kiadása.  Ehhez azonban szükséges a tanulók belépési kódja, azzal jutnak be arra a felületre, amelyen a kiadott feladatok láthatók. Ez a funkció új szogláltatás, hétfő óta működik. Kérem Önöket, hogy ellenőrizzék, hogy megvan-e a gyerek belépési kódja, mert sajnos ez nem magától értetődő. Az elmúlt 1-2 napban kb. 150 levelet kaptunk a szülőktől arról, hogy nem tudnak belépni. Ha így van, kérem, hogy a digiinfo@fasori.hu címre írjanak.  Szülői belépő kóddal a házi feladat nem látható, ennek eléréséhez a diáknak saját kóddal kell belépnie.

A Google Classroom teljes körű iskolai szintű működtetéséhez regisztrációra van szükség, ami megtörtént. Ezt elméletben egy-két hetes, korlátozott próbaüzem követi, amit sikerült lerövidíttetnünk három napra. Ez azt jelenti, hogy a rendszer hétfőtől működőképes lesz. Ettől kezdve történhet meg a tanárok fölvétele és a diákok csatlakoztatása. Ezt a szaktanár fogja elvégezni az adott tanulócsoportnál. Eredetileg úgy terveztük, hogy az első két hét átmeneti időszak lesz, mert az átállás nem megy egyik napról a másikra.  Ezt tartani tudjuk.

A digitális oktatás alapját is a meglévő órarend képezi. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyerekeknek 8-tól 15.30-ig a gép előtt kell ülniük. Ezt nem várhatjuk el, különösen azokban a családokban, ahol több gyerek van. A kollégák nem online órákat fognak tartani pl. Skype, vagy Youtube segítségével, hanem a gyerekek otthoni tanulását segítik, támogatják.  Abban az idősávban, amikor órájuk lenne, a számítógép előtt ülnek, és konzultációs lehetőséget adnak, válaszolnak a diákoktól érkező kérdésekre. Ha a saját órájuk idősávjában mégis szeretnének online tanórát tartani, ezt előre jelzik, hogy a diákok föl tudjanak készülni. Egyes tantárgyak estében (pl. matematika) különösen végzős osztályoknál ez hatékony lehet. Legfontosabb feladatunk az érettségizők segítése, felkészítése. Ők az energiájuk legnagyobb részét fordítsák az érettségi tantárgyakra.

A kialakított csatornák működőképességét folyamatosan ellenőrizzük, ha kell, csiszoljuk a rendszert. Igyekszünk a kollégák munkáját úgy összehangolni, hogy a gyerek ne legyen túlterhelve. Ehhez azonban időre van szükségünk, így a türelmüket kérjük.

Az osztályfőnököket kértük, hogy tartsák a személyes kapcsolatot a diákokkal, szülőkkel. Erre telefonon, emailben és a digitális napló üzenő funkcióján keresztül van lehetőség.

Önöket, szülőket arra kérjük, segítsenek gyermekeiknek egy jól működő napirendet kialakítani, amelyben kapjon helyet a testmozgás, pihenés, kikapcsolódás is. Nem tudjuk, meddig áll fenn a jelenlegi helyzet, de amíg igen, addig ehhez kell alkalmazkodnunk. Kívánok hozzá mindannyijuknak sok erőt, türelmet.

Erős vár a mi Istenünk!

 

Hajdó Ákos

igazgató

 

Események

Hasznos linkek