Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

Erasmus + program befejező állomása Portugáliában 2022 áprilisában.

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Erasmus + Portugália


Idén áprilisban, az Erasmus+ cserediák program keretein belül, lehetőségem volt ellátogatni Santa
Maria da Feira-ba, ahol csodálatos hat napot tölthettem el nyolc diáktársammal, négy
kísérőtanárommal és másik hat ország delegációjával. Új embereket ismertem meg, belekóstoltam a
portugál kultúrába, és persze most már azt is kijelenthetem, hogy jól informált vagyok a Slow Food
mozgalmat illetően, ami a programunk alappilléreként szolgált. p
Hétfőn két csapatban indultunk el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Egy kölni, illetve
marseilles-i átszállás után már Portóban vártuk a litván diákokat, akikkel együtt érkeztünk meg Santa
Maria da Feira-ba. Elfoglaltuk hotelszobáinkat, majd egy, az egyik helyi éterem által elkészített,
vacsorával zártuk a napot. p
Kedden ellátogattunk az Escola Secundária de Santa Maria Feira-ba, ahol lehetőségünk nyílt
bemutatni a programra készített munkáink egy részét. Az előadások sokszínűek, figyelemre méltóak
és informatívak voltak, mindegyik érdekes témát foglalt magába. Ezt követően elindultunk felfedezni
a várost; felsétáltunk a Castelo da Feira-hoz, ami az ország középkori katonai építészetének egyik
legjelentősebb példája, amelyben a középkorban használt védelmi elemek széles skálája jelenik meg.
Betekintést nyerhettünk egy barokk templom (Igreja da Misericórdia) falai közé, ami ma már
kulturális központként is működik. Délutánjaink nagy része teljesen szabad volt, így alkalmunk volt
jobban megismerni egymást, és közösen élvezni a Portugáliában töltött napokat.
p
Szerdán Porto csodaszép belvárosában barangoltunk, ahol a házigazdáink részletes bemutatást
tartottak a város egyes épületeiről. Az Escola de Hotelaria e Turismo do Porto jóvoltából
megismerkedtünk a turizmus és vendéglátás rejtelmeivel, és az ottani diákoknak köszönhetően
közösen fogyasztottuk el az ebédet. p
Csütörtökön az úti cél az óceánpart volt. A röplabda meccsek, focimérkőzések és közös játékok
örömeit csak még élvezetesebbé varázsolta a hullámok jellegzetes, megnyugtató hangja, a csodaszép
napsütés és a végeláthatatlan Atlanti-óceán. A francia cserediákok búcsúestéje erre a napra esett,
így, a portugál koordinátoroknak köszönhetően, volt alkalmunk még egy, mindenki számára
emlékezetes estét együtt tölteni.
Péntek délelőtt a még be nem mutatott munkáké volt a főszerep. Volt szó a Slow Food mozgalomról,
Santa Maria da Feira-ról, mint az UNESCO Kreatív Városok Hálózata program résztvevőjéről, és a
közösen készített társasjátékot is kipróbáltuk. Este fényűző vacsorával vártak minket, ami mindenki
elképzeléseit felülmúlta. Az est folyamán alkalmunk volt az olaszokkal énekelni, litván néptáncot
tanulni, és portugál indulót hallgatni. A pénteki búcsúvacsora méltó megkoronázásként szolgált, és
csodást lezárást nyújtott az elmúlt hétnek. Szombat hajnalban elbúcsúztunk az olasz és litván
diákoktól, akik elhagyták Portugáliát, így az utolsó napon már csak a német és magyar tanulók és
kísérőik élvezhették Santa Maria da Feira varázsát. Utoljára körbejártuk a már ismerőssé vált
városrészt, megebédeltünk, majd elindultunk a reptérre. Az utazás este ért véget, amikor a
repülőgép landolt Magyarországon.
A Portugáliában töltött hét felejthetetlen élményekkel ajándékozott meg mindannyiunkat.
Szeretnénk megköszönni a szervezést és a lehetőséget Szathmáry Adrienn és Fabiny Katalin
tanárnőknek, illetve Gianone Kinga és Valló Eszter tanárnőknek a kísérést.

Szigetvári Lili 10.a

 

Erasmus + program, Bergamo, Olaszország 2022 februárjában.

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Erasmus + Bergamo


Idén februárban végre sor kerülhetett a 2019-ben, 6 ország részvételével indult Erasmus
program folytatására, mely 3 évvel ezelőtt éppen Bergamoban, a járvány kirobbanásának
helyszínén került volna megrendezésre. A találkozóra szigorú járványügyi intézkedések
betartása mellett került sor 5 végzős diák és két kísérő tanár részvételével. Az Erasmus
program fő témája az egészséges étkezés és életmód volt, melynek logóját egy verseny
keretében a résztvevő országok diákjai választották ki. Végül a legtöbb szavazatot a portugál
logó kapta, de a mi tervünkre is számos szavazat érkezett, így a 3. helyet szereztük meg
versenyben.
A számos izgalmas program közül az első, igen mozgalmas napunkat mutatjuk be Vécsey
Réka tollából.

Szathmáry Adrienn

2. nap, hétfő


Első teljes napunk, azaz a hétfő igencsak korai keléssel indult. A fáradt, nyűgös kedvünket
azonban feldobták a hostel dolgozói, akik ínycsiklandó reggelit készítettek számunkra a
földszinti étteremben. Igazi olasz sonka, friss zsemle, lekvár, narancslé és tea várt ránk az
asztalon. Nem meglepő módon mi, a magyar csapat érkeztünk meg a legkésőbb, a többiek,
akiket az előző nap már megismerhettünk, szinte már befejezték az étkezést, mire mi
nekikezdtünk a reggelinek. :D
Miután jóllaktunk, indulhattunk is sietve a buszhoz, ami néhány utcányira várakozott az
Erasmusos csapatra. A közel egyórás buszút jókedvűen telt el, közben gyönyörű tájakat
csodálhattunk meg az ablakból. Megérkeztünk a Ferdy Farmra, mely egy fiatal házaspár
vállalkozása, akik egyébként igen híresek a social media-ban, szinte minden mozzanatról,
ami velük történik, készül az insta story.
Egy rövid ismerkedést követően utunk a hatalmas farmon először a sajtüzembe vezetett,
ahol a méretes sajtgurigákat gyártják. Fontos kiemelni, hogy itt minden helyben készül, az
alapanyagok is mind a farmról származnak.
Ezután felmentünk egy terembe, ahol mindenki helyet foglalt, majd megkezdődhetett a
sajtkóstolás. 4-5 különféle sajtot kínáltak számunkra. Mindegyik különleges volt és egy kicsit
más, mint amit itthon a közértben megvásárolhatunk, de nagyon ízletesek! Majd ezt
követően mindenki kapott egy kis csomagot, melyben szendvics, üdítő, gyümölcs és egy kis
édesség is lapult, amit az olasz diákok és szüleik készítettek össze számunkra.
Később volt egy kis szabadidőnk, mindenki felfedezhette egyedül, vagy akár kis
csoportokban a farmot. Láttunk lovakat, teheneket, kecskéket, kutyát, macskát. A hangulat
mesés volt, az időjárás kifogástalan, a táj szépségét pedig nehéz lenne szavakba önteni.
Nem sokkal később részt vehettünk egy workshopon, amelyen saját magunk is
kipróbálhattuk a sajtkészítést. Ezt követően a program sajnos véget ért, de nem keseredtünk
el, hiszen a következő úticél San Pellegrino volt, egy igazán különleges városka az olasz
Alpok szívében. Sétáltunk egyet a városban, majd beültünk egy helyi kis cukrászdába
megkóstolni Lombardia egyik nevezetes süteményét.
Mikor már a Nap is kezdett lemenni, mi is hazafelé vettük az irányt. Bergamoba visszatérve
este még volt egy kis szabadidőnk, amikor el tudtunk menni nézelődni a sétálóutcára, ami
szerencsére csak 3 perc sétányira volt a szállásunktól.
A vacsorát, amit korábban egy jókora választékból tudtuk kiválasztani, a hostelban
fogyasztottuk el, így még a válogatósak sem maradtak éhen. A legtöbben lasagnet, illetve
pizzát választottak.
Ezután természetesen már mindenki kimerült, hamar álomba is szenderültünk az
eseménydús nap után.

Vécsey Réka 12.c

Erasmus+ program 2019.ősz-2021. ősz

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Erasmus+ program 2019.ősz-2021. ősz

2019 októberétől egy újabb Erasmus+ projektmunkában vesz részt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. A projekt témája az egészséges és fenntartható étkezés, illetve életmód. Célunk, hogy a kétéves együttműködés során az iskola diákjai nagyobb betekintést nyerjenek a témába, ami reményeink szerint jótékony hatással lesz tanulóink, és családjaik szokásaira. A projektben öt külföldi iskolával dolgozunk együtt, és öt konferencia során próbálunk behatóan foglalkozni azzal, hogy hogyan tudunk nemcsak arra odafigyelni, hogy minél egészségesebb, és tápanyagban gazdag élelmiszert fogyasszunk, de arra is, hogy eközben tudatosan védjük a környezetünket is. Az öt konferencián országonként kb. 7 tanuló vesz részt az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően, és összesen 30 diák vesz részt aktívan a projektben, melynek során felkészülnek a következő konferenciára előre meghatározott témakörökből.

Fontos része a programnak, hogy ne csak azokhoz a diákokhoz jusson el az üzenet, akik az egyes konferenciákon részt vesznek, hanem az egész iskola tanulóihoz is. Ehhez az osztályfőnökök együttműködése elengedhetetlen, akik egy-egy osztályfőnöki órát áldoznak a konferenciák anyagának megbeszélésére.

Az első programhétnek iskolánk adott helyszínt, melyről egy rövid leírást az alábbiakban olvashatnak.

1. konferencia:  2019. november 4-8. Budapest:

Vizsgált témakörök:

a) tápérték leolvasása csomagolt élelmiszerről

b) táplálkozási piramis és az étkezés hatása a környezetre

c) vásárlási szokások: hogyan vásároljunk környezettudatosan

d) látogatás egy helyi termelőhöz

Először is nagyon nagy hálával tartozunk a fogadócsaládoknak, akik összesen 39 külföldi diákot fogadtak be családjukba egy hétre, és gondoskodtak arról, hogy a diákok otthon érezzék magukat, és egyben Budapestet, és a magyar szokásokat is minél jobban megismerhessék.

A hétfői nap az ismerkedéssel kezdődött, majd kis csoportokban dolgoztak együtt a diákok, ami lehetőséget nyújtott számukra arra is, hogy oldottabb hangulatban, az angol nyelvet használva próbálják felállítani a helyes sorrendet a táplálék piramisban, illetve a fordított piramisban is, ami az egyes ételek előállításának környezeti hatásával foglalkozott. Beszélgettek vásárlási szokásokról, és az egyes országok iskolai ebédjére vonatkozó szokásaikról, és arról ötleteltek, hogy milyen rendszert lehetne arra kialakítani, hogy mind az egyéni vásárlásban, mind az iskolai étkezés során a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás legyen a fő irányelv.

A keddi napon a diákok előadást hallgattak arról, hogy hogyan érdemes a csomagoláson levő tápértéktáblázatot értelmezni, és mire kell figyelni, hogy egészségtudatosabban válasszanak a csomagolt étel vásárlása során. Ezután került sor az ételkóstolóra. Az ételkóstolás célja az volt, hogy a résztvevők összehasonlíthassák a bolti és a házi készítésű verzióját bizonyos élelmiszereknek, majd szavazzanak arról, hogy melyik ízlett számukra jobban. Számomra meglepő volt, hogy egy kivételével (házi sütésű kenyér) mindig a bolti áru bizonyult a többségnek finomabbnak.

A szerdai napon Mányra látogattak el a külföldi vendégek, ahol Nagy Zsuzsa vezette körbe a társaságot, és adott számukra betekintést a sajtkészítésbe.

Az utolsó nap pedig inkább a szabadban zajlott, és Budapest körbejárása, a Parlament megtekintése volt a program.

Az őszi konferencia alkalmával már harmadszorra jártak nálunk a külföldi partneriskolák diákjai és tanárai, mivel az együttműködés több mint 5 évre tekint vissza. Mindig örömmel találkozunk újra, és diákjaink számára nagyszerű lehetőséget nyújt az Erasmus+ program arra, hogy hasonló korú külföldi tanulókkal kössenek barátságot, miközben a program oktatói célja is megvalósul.

A következő programra már készülünk a 11/A-sokkal, ami márciusban lesz Bergamo-ban!

Tóth Lilla

Erasmus+ koordinátor

kisokos hazánkba bevándorló diákok számára

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

A két éves együttműködésünk egyik eredménye a hazánkba bevándorló diákok számára írt kisokos, ami segítséget próbál nyújtani számukra  beilleszkedésben.

Bordeaux, Franciaország 2018. május 28.- június 2.

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

6. konferencia- Bordeaux, Franciaország 2018. május 28.- június 2.

Közös munkánk végső állomása Franciaországban került megrendezésre, ahol három kilencedikes és három tizenegyedikes diák képviselte iskolánkat. Bár a hajnali repülőút kimerítő volt, a város történelmi helyszíneinek megtekintése kárpótolt minket a korai kellemetlenségekért. A francia tanárok és cserediákjaik lelkesen fogadtak minket. Napközben általában valamilyen turisztikai látványosságot néztünk meg a diákokkal, az este pedig a francia cserediákok szervezésében történt. Diákjaink élvezték a francia nyelvhasználat lehetőségét, és a kulturális különbségek, érdekességek megtapasztalását. Jártunk a tengerparton, megmásztunk egy homokdűnét, borkóstolón vettünk részt, és ha unatkoztunk volna, csak sétáltunk egyet Bordeaux-ban a folyóparton, vagy megkóstoltunk egy eredeti recept alapján készült macaron-t. A búcsúesten minden ország beszámolt arról, hogy az elmúlt két éves project milyen hatással volt rájuk, milyen önkéntes programokban vettek részt bevándorlókkal, és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a programok során.

Mind a diákok, mind a tanárok számára megható pillanat volt búcsút inteni egymásnak. A konferencia méltó zárásul szolgált a migrációval foglalkozó konferenciasorozat számára, és mi tanárok reméljük, hogy a jövőben egy hasonló program keretén belül újra együtt dolgozhatnak majd.

Erasmus összefoglaló

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

Az Erasmus+ összefoglaló itt olvasható.

erasmus

| Módosítva: 2023. február. 27., hétfő - 08:31:56

 

2016 szeptemberétől iskolánk öt másik nemzetközi iskolával együtt elnyerte az Erasmus+ pályázatát, melynek keretén belül 6 konferencián, hat különböző országban egy ma, jelentős, és erősen vitatott kérdéskörre kerül a hangsúly, a bevándorlók és a menekültek helyzetéről Európában. A résztvevő partneriskolák Portugáliából, Olaszországból, Litvániából, Franciaországból, Németországból és Svédországból vannak.  A konferenciák tervezésekor figyelembe vettük, hogy minél szélesebb látókört nyújtsanak a konferenciák témái a diákok számára, hogy nagyobb rálátásuk legyen a migrációt kiváltó okokra, a migrációból adódó nehézségekre, azok lehetséges megoldásaira, valamint a múltban történt hasonló jelentőségű vándorlások áttekintésére. Az egyes konferenciákon a nyelvi tagozatos osztályokból kerültek ki az utazó diákok iskolánkból. Minden konferenciának más a témája, és minden eseményre a tanulóknak valamilyen prezentációval kell készülniük. A közel egy hetes együttlét során a tanulóknak lehetőségük nyílik egymás prezentációi révén megismerni az egyes országok hozzáállását és helyzetetét a migráció kérdéséhez, műhelymunkák , illetve előadások során elmélyülni a témában. De a kintlét nemcsak munkával telik, délután alkalom nyílik a turisztikai, és a külföldi diákok által szervezett programokara. Az utazás költségeit az Erasmus+ pályázat fedezi, a tanulók szállását pedig külföldi diáktársaik biztosítják számukra, így még akár barátságok is szövődhetnek.

Az alábbi linken elérhető a program során létrehozott honlap és az egyes országok prezentációi, köztük a magyaroké is. A bal oldalon a különböző országokból létrejött találkozókra kattintva elérhetőek a készült anyagok.

http://www.we-make-integration.eu/index.php/en/home

Események

Hasznos linkek