Erasmus+ program 2019.ősz-2021. ősz
Erasmus+ program 2019.ősz-2021. ősz
2019 októberétől egy újabb Erasmus+ projektmunkában vesz részt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. A projekt témája az egészséges és fenntartható étkezés, illetve életmód. Célunk, hogy a kétéves együttműködés során az iskola diákjai nagyobb betekintést nyerjenek a témába, ami reményeink szerint jótékony hatással lesz tanulóink, és családjaik szokásaira. A projektben öt külföldi iskolával dolgozunk együtt, és öt konferencia során próbálunk behatóan foglalkozni azzal, hogy hogyan tudunk nemcsak arra odafigyelni, hogy minél egészségesebb, és tápanyagban gazdag élelmiszert fogyasszunk, de arra is, hogy eközben tudatosan védjük a környezetünket is. Az öt konferencián országonként kb. 7 tanuló vesz részt az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően, és összesen 30 diák vesz részt aktívan a projektben, melynek során felkészülnek a következő konferenciára előre meghatározott témakörökből.
Fontos része a programnak, hogy ne csak azokhoz a diákokhoz jusson el az üzenet, akik az egyes konferenciákon részt vesznek, hanem az egész iskola tanulóihoz is. Ehhez az osztályfőnökök együttműködése elengedhetetlen, akik egy-egy osztályfőnöki órát áldoznak a konferenciák anyagának megbeszélésére.
Az első programhétnek iskolánk adott helyszínt, melyről egy rövid leírást az alábbiakban olvashatnak.
1. konferencia: 2019. november 4-8. Budapest:
Vizsgált témakörök:
a) tápérték leolvasása csomagolt élelmiszerről
b) táplálkozási piramis és az étkezés hatása a környezetre
c) vásárlási szokások: hogyan vásároljunk környezettudatosan
d) látogatás egy helyi termelőhöz
Először is nagyon nagy hálával tartozunk a fogadócsaládoknak, akik összesen 39 külföldi diákot fogadtak be családjukba egy hétre, és gondoskodtak arról, hogy a diákok otthon érezzék magukat, és egyben Budapestet, és a magyar szokásokat is minél jobban megismerhessék.
A hétfői nap az ismerkedéssel kezdődött, majd kis csoportokban dolgoztak együtt a diákok, ami lehetőséget nyújtott számukra arra is, hogy oldottabb hangulatban, az angol nyelvet használva próbálják felállítani a helyes sorrendet a táplálék piramisban, illetve a fordított piramisban is, ami az egyes ételek előállításának környezeti hatásával foglalkozott. Beszélgettek vásárlási szokásokról, és az egyes országok iskolai ebédjére vonatkozó szokásaikról, és arról ötleteltek, hogy milyen rendszert lehetne arra kialakítani, hogy mind az egyéni vásárlásban, mind az iskolai étkezés során a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás legyen a fő irányelv.
A keddi napon a diákok előadást hallgattak arról, hogy hogyan érdemes a csomagoláson levő tápértéktáblázatot értelmezni, és mire kell figyelni, hogy egészségtudatosabban válasszanak a csomagolt étel vásárlása során. Ezután került sor az ételkóstolóra. Az ételkóstolás célja az volt, hogy a résztvevők összehasonlíthassák a bolti és a házi készítésű verzióját bizonyos élelmiszereknek, majd szavazzanak arról, hogy melyik ízlett számukra jobban. Számomra meglepő volt, hogy egy kivételével (házi sütésű kenyér) mindig a bolti áru bizonyult a többségnek finomabbnak.
A szerdai napon Mányra látogattak el a külföldi vendégek, ahol Nagy Zsuzsa vezette körbe a társaságot, és adott számukra betekintést a sajtkészítésbe.
Az utolsó nap pedig inkább a szabadban zajlott, és Budapest körbejárása, a Parlament megtekintése volt a program.
Az őszi konferencia alkalmával már harmadszorra jártak nálunk a külföldi partneriskolák diákjai és tanárai, mivel az együttműködés több mint 5 évre tekint vissza. Mindig örömmel találkozunk újra, és diákjaink számára nagyszerű lehetőséget nyújt az Erasmus+ program arra, hogy hasonló korú külföldi tanulókkal kössenek barátságot, miközben a program oktatói célja is megvalósul.
A következő programra már készülünk a 11/A-sokkal, ami márciusban lesz Bergamo-ban!
Tóth Lilla
Erasmus+ koordinátor