Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Heti istentisztelet

Partnereink

Erasmus+ program 2019.ősz-2021. ősz

| Módosítva: 2020. január. 07., kedd - 11:55:54

Erasmus+ program 2019.ősz-2021. ősz

2019 októberétől egy újabb Erasmus+ projektmunkában vesz részt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. A projekt témája az egészséges és fenntartható étkezés, illetve életmód. Célunk, hogy a kétéves együttműködés során az iskola diákjai nagyobb betekintést nyerjenek a témába, ami reményeink szerint jótékony hatással lesz tanulóink, és családjaik szokásaira. A projektben öt külföldi iskolával dolgozunk együtt, és öt konferencia során próbálunk behatóan foglalkozni azzal, hogy hogyan tudunk nemcsak arra odafigyelni, hogy minél egészségesebb, és tápanyagban gazdag élelmiszert fogyasszunk, de arra is, hogy eközben tudatosan védjük a környezetünket is. Az öt konferencián országonként kb. 7 tanuló vesz részt az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően, és összesen 30 diák vesz részt aktívan a projektben, melynek során felkészülnek a következő konferenciára előre meghatározott témakörökből.

Fontos része a programnak, hogy ne csak azokhoz a diákokhoz jusson el az üzenet, akik az egyes konferenciákon részt vesznek, hanem az egész iskola tanulóihoz is. Ehhez az osztályfőnökök együttműködése elengedhetetlen, akik egy-egy osztályfőnöki órát áldoznak a konferenciák anyagának megbeszélésére.

Az első programhétnek iskolánk adott helyszínt, melyről egy rövid leírást az alábbiakban olvashatnak.

1. konferencia:  2019. november 4-8. Budapest:

Vizsgált témakörök:

a) tápérték leolvasása csomagolt élelmiszerről

b) táplálkozási piramis és az étkezés hatása a környezetre

c) vásárlási szokások: hogyan vásároljunk környezettudatosan

d) látogatás egy helyi termelőhöz

Először is nagyon nagy hálával tartozunk a fogadócsaládoknak, akik összesen 39 külföldi diákot fogadtak be családjukba egy hétre, és gondoskodtak arról, hogy a diákok otthon érezzék magukat, és egyben Budapestet, és a magyar szokásokat is minél jobban megismerhessék.

A hétfői nap az ismerkedéssel kezdődött, majd kis csoportokban dolgoztak együtt a diákok, ami lehetőséget nyújtott számukra arra is, hogy oldottabb hangulatban, az angol nyelvet használva próbálják felállítani a helyes sorrendet a táplálék piramisban, illetve a fordított piramisban is, ami az egyes ételek előállításának környezeti hatásával foglalkozott. Beszélgettek vásárlási szokásokról, és az egyes országok iskolai ebédjére vonatkozó szokásaikról, és arról ötleteltek, hogy milyen rendszert lehetne arra kialakítani, hogy mind az egyéni vásárlásban, mind az iskolai étkezés során a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás legyen a fő irányelv.

A keddi napon a diákok előadást hallgattak arról, hogy hogyan érdemes a csomagoláson levő tápértéktáblázatot értelmezni, és mire kell figyelni, hogy egészségtudatosabban válasszanak a csomagolt étel vásárlása során. Ezután került sor az ételkóstolóra. Az ételkóstolás célja az volt, hogy a résztvevők összehasonlíthassák a bolti és a házi készítésű verzióját bizonyos élelmiszereknek, majd szavazzanak arról, hogy melyik ízlett számukra jobban. Számomra meglepő volt, hogy egy kivételével (házi sütésű kenyér) mindig a bolti áru bizonyult a többségnek finomabbnak.

A szerdai napon Mányra látogattak el a külföldi vendégek, ahol Nagy Zsuzsa vezette körbe a társaságot, és adott számukra betekintést a sajtkészítésbe.

Az utolsó nap pedig inkább a szabadban zajlott, és Budapest körbejárása, a Parlament megtekintése volt a program.

Az őszi konferencia alkalmával már harmadszorra jártak nálunk a külföldi partneriskolák diákjai és tanárai, mivel az együttműködés több mint 5 évre tekint vissza. Mindig örömmel találkozunk újra, és diákjaink számára nagyszerű lehetőséget nyújt az Erasmus+ program arra, hogy hasonló korú külföldi tanulókkal kössenek barátságot, miközben a program oktatói célja is megvalósul.

A következő programra már készülünk a 11/A-sokkal, ami márciusban lesz Bergamo-ban!

Tóth Lilla

Erasmus+ koordinátor

kisokos hazánkba bevándorló diákok számára

| Módosítva: 2020. január. 07., kedd - 11:55:54

A két éves együttműködésünk egyik eredménye a hazánkba bevándorló diákok számára írt kisokos, ami segítséget próbál nyújtani számukra  beilleszkedésben.

Bordeaux, Franciaország 2018. május 28.- június 2.

| Módosítva: 2020. január. 07., kedd - 11:55:54

6. konferencia- Bordeaux, Franciaország 2018. május 28.- június 2.

Közös munkánk végső állomása Franciaországban került megrendezésre, ahol három kilencedikes és három tizenegyedikes diák képviselte iskolánkat. Bár a hajnali repülőút kimerítő volt, a város történelmi helyszíneinek megtekintése kárpótolt minket a korai kellemetlenségekért. A francia tanárok és cserediákjaik lelkesen fogadtak minket. Napközben általában valamilyen turisztikai látványosságot néztünk meg a diákokkal, az este pedig a francia cserediákok szervezésében történt. Diákjaink élvezték a francia nyelvhasználat lehetőségét, és a kulturális különbségek, érdekességek megtapasztalását. Jártunk a tengerparton, megmásztunk egy homokdűnét, borkóstolón vettünk részt, és ha unatkoztunk volna, csak sétáltunk egyet Bordeaux-ban a folyóparton, vagy megkóstoltunk egy eredeti recept alapján készült macaron-t. A búcsúesten minden ország beszámolt arról, hogy az elmúlt két éves project milyen hatással volt rájuk, milyen önkéntes programokban vettek részt bevándorlókkal, és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a programok során.

Mind a diákok, mind a tanárok számára megható pillanat volt búcsút inteni egymásnak. A konferencia méltó zárásul szolgált a migrációval foglalkozó konferenciasorozat számára, és mi tanárok reméljük, hogy a jövőben egy hasonló program keretén belül újra együtt dolgozhatnak majd.

Erasmus összefoglaló

| Módosítva: 2020. január. 07., kedd - 11:55:54

Az Erasmus+ összefoglaló itt olvasható.

erasmus

| Módosítva: 2020. január. 07., kedd - 11:55:54

 

2016 szeptemberétől iskolánk öt másik nemzetközi iskolával együtt elnyerte az Erasmus+ pályázatát, melynek keretén belül 6 konferencián, hat különböző országban egy ma, jelentős, és erősen vitatott kérdéskörre kerül a hangsúly, a bevándorlók és a menekültek helyzetéről Európában. A résztvevő partneriskolák Portugáliából, Olaszországból, Litvániából, Franciaországból, Németországból és Svédországból vannak.  A konferenciák tervezésekor figyelembe vettük, hogy minél szélesebb látókört nyújtsanak a konferenciák témái a diákok számára, hogy nagyobb rálátásuk legyen a migrációt kiváltó okokra, a migrációból adódó nehézségekre, azok lehetséges megoldásaira, valamint a múltban történt hasonló jelentőségű vándorlások áttekintésére. Az egyes konferenciákon a nyelvi tagozatos osztályokból kerültek ki az utazó diákok iskolánkból. Minden konferenciának más a témája, és minden eseményre a tanulóknak valamilyen prezentációval kell készülniük. A közel egy hetes együttlét során a tanulóknak lehetőségük nyílik egymás prezentációi révén megismerni az egyes országok hozzáállását és helyzetetét a migráció kérdéséhez, műhelymunkák , illetve előadások során elmélyülni a témában. De a kintlét nemcsak munkával telik, délután alkalom nyílik a turisztikai, és a külföldi diákok által szervezett programokara. Az utazás költségeit az Erasmus+ pályázat fedezi, a tanulók szállását pedig külföldi diáktársaik biztosítják számukra, így még akár barátságok is szövődhetnek.

Az alábbi linken elérhető a program során létrehozott honlap és az egyes országok prezentációi, köztük a magyaroké is. A bal oldalon a különböző országokból létrejött találkozókra kattintva elérhetőek a készült anyagok.

http://www.we-make-integration.eu/index.php/en/home

Hasznos linkek

Események