Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

A 2017-es jótékonysági est adománya

Kárpátalján járt a Fasori Gimnázium küldöttsége

 

Iskolánk az adventi időszakban minden évben jótékonysági hangversenyt rendez, amelyen tehetséges diákjaink lépnek föl zenei és prózai műsorszámokkal. Az est bevételét vagy iskolai célokra vagy mások megsegítésére fordítjuk. Két évvel ezelőtt egy Ruandában épülő protestáns iskola költségeihez járultunk hozzá bajor testvériskolánkkal közösen, tavaly a díszterem világítását újítottuk fel a bevételből.

Ebben az évben érkezett egy szülői javaslat, hogy ha még nem döntöttük el, mire fordítjuk az est bevételét, segítsük belőle a kárpátaljai magyarokat. Tudván, hogy határon túli honfitársaink milyen nehéz helyzetben vannak, egyöntetűen támogattuk a kezdeményezést. Célszerűnek látszott oktatási intézményt keresni, amelyben a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség segített bennünket. Így jutottunk el az Aklihegyi Oktatási Központhoz, akikkel azonnal fölvettük a kapcsolatot. Aklihegy egy hatszáz lelkes színmagyar falu az ukrán-román határ közelében. A terület Kárpátalján belül is a szegényebbek közé tartozik. Az oktatási intézménybe 106 iskolás és 15 óvodás gyermek jár. Az ukrán államtól minimális támogatást kapnak, csak pályázatokból és külső támogatásból van lehetőségük fejleszteni. Néhány levélváltás után tudtuk, hogy a támogatás jó helyre megy. A következő kérdés az volt, milyen módon juttatjuk el választott iskolánknak az adományt. Nem látszott más megoldás, csak az, hogy személyesen visszük el a felajánlásokat, így 2017. december 19-én kora reggel lelkes kis csapat indult útnak a határ felé Hajdó Ákos igazgató, Hámor Endre igazgatóhelyettes és három fasori diák személyében. A magyar-ukrán határon való átjutás nem volt zökkenőmentes, kis híján úgy alakult, hogy nem jutunk át az ukrán fél műszaki problémája miatt. Szerencsére a hibát 1,5-2 óra alatt elhárították, így folytathattuk utunkat. A határtól még 40 kilométert kellett megtenni elég rossz utakon, de végül megérkeztünk Aklihegyre. Nagy szeretettel fogadtak minket, bár mire odaértünk a tanítás véget ért, így csak a napközis gyerekekkel találkozhattunk.

A pénzadományt – amelynek összege a sok támogató szülőnek köszönhetően 335000 Ft volt – és a magunkkal vitt három nagy doboz gyermek és ifjúsági könyvet meghatottan fogadták az ottaniak. Ez utóbbiakat részben az iskola vásárolta, részben a kollégák adták össze, de volt benne szerzői ajándék is. A gyerekek azonnal el is kezdték nézegetni a könyveket, amint kipakoltuk őket. Az iskolai könyvtár állományát fogják gyarapítani, ellátva magyar nyelvű olvasmánnyal az olvasni szerető kisdiákokat. A pénzadományt az iskola bejárat előtti részének tereprendezésére fordítják.

Az adományok átadása után vendégül láttak bennünket, majd körbevezettek az iskolában, elmondták nehézségeiket, örömeiket. Az épület a körülményekhez képest jó állapotban van, a tetőt és a fűtési rendszert nemrég újították fel magyar állami támogatás segítségével. Fűteni azonban csak kora reggeltől kb. 11 óráig tudnak, mert addigra fogy el az egy nap alatt felhasználható gázmennyiség. A tantermek tiszták, esztétikusak. Látszik, hogy a dolgozók mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Feltűnt, hogy rengeteg növény van a folyosón és az osztálytermekben, ami nagyon barátságossá teszi a belső teret. Az tantermekben található oktatási tablók többsége ukrán nyelvű, magyar nyelvűt csak Magyarországon tudnak beszerezni, amit saját zsebből finanszíroznak a tanítók, tanárok.

Öröm volt azonban látni, hallani, hogy minden nehézség ellenére a tanárok lelkesen, jó kedvvel, a gyerekekért mindent megtéve végzik munkájukat.

Késő délután indultunk vissza azzal a szívet melengető érzéssel, hogy talán sikerült szebbé tenni egy kis kárpátaljai magyar iskola tanulóinak, tanárainak karácsonyát sok lelkes fasori diák, szülő, és kolléga összefogásának köszönhetően.

 

Hajdó Ákos, igazgató

Események

Hasznos linkek