Kapcsolat

1071 Budapest,
Városligeti fasor 17-21.

Adószám: 19011383-2-42


Porta: +36-1/321-1200
Titkárság: +36-1/322-4406
E-mail: [|]

Bővebben...

Partnereink

VI. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

VI. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny Versenykiírás

2019/20. tanév

A verseny szervezői

 A verseny meghirdetője: BME-VBK Vegy-Érték Tehetségpont

 A verseny lebonyolítója: BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium

 A szervezésben közreműködik: Magyar Kémikusok Egyesülete, BME-VBK Vegy-Érték Tehetségpont, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

 

 

A verseny célja, szellemisége

 

Oláh György Professzor Úr, egyetemünk korábbi hallgatója és oktatója 25 éve kapta meg kiváló munkájának elismeréseként a Nobel-díjat, ennek emlékére, még a Professzor Úr életében, személyes támogatásával országos kémiaversenyt alapítottunk. Rendezvényünket a Professzor Úr támogatásával Oláh György Országos Középiskolai  Kémiaversenynek neveztük el. A verseny célkitűzése és egyben küldetése az, hogy színes, érdekes feladatokkal népszerűsítse a kémiát, a mérnöki- és természettudományokat a középiskolások körében. Közvetett céljaink között szerepel, − tudván, hogy a versenyek visszahatnak a mindennapi oktatásra −, hogy az egész magyar kémiaoktatást pozitív irányba befolyásoljuk, mégpedig a képességközpontú, gyakorlatorientált tanítás irányába. A verseny két levelező fordulóból, valamint egy budapesti zárthelyi döntőből áll. A döntő forduló egy helyszíni írásbeli feladatsor megírásából és egy szóbeli, előre elkészített prezentáció előadásából áll.

 

 

Jelentkezés feltételei

A versenyre nevezhet minden magyarországi vagy határon túli középfokú oktatási intézményben tanuló diák. A versenyen való részvétel díjmentes.

 

 

Jelentkezés menete, határideje

A jelentkezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny hivatalos weboldalán (http://olahverseny.szasz.bme.hu) található „Regisztráció” menüpont alatti profil megadásával van lehetőség.

A regisztráció után ki kell tölteni a kategória beosztásra vonatkozó űrlapot. A rendszer elvégzi a megfelelő kategóriába való sorolást, és az erre vonatkozó nyilatkozatot elküldi a versenyző regisztrációkor megadott e-mail címére, melyet a saját és az iskola igazgatójának aláírásával és az iskola pecsétjével ellátva a jelentkezőknek beszkennelve, pdf formátumban fel kell tölteniük (bejelentkezés után „Feltöltés” fül alatt) az I. forduló beküldésének határidejéig, mely 2019. november 3. A jelentkezés az első forduló megoldásával és az igazolás  leadásával válik véglegessé.

 

Kategóriák

 •  

9.-10. évfolyamos középiskolai tanulók, ha:

9. évfolyamtól kezdődően – az egyes tanévek órarend szerinti heti óraszámát összeadva – a versenyben való részvétel tanévének heti óraszámával bezárólag összesen legfeljebb heti 5 órában tanulják a kémiát,

 kivéve az a 10. évfolyamos versenyző, aki előző tanévben megnyerte az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny I. kategóriáját és/vagy az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny I/A vagy I/B kategóriájában benne volt az első három helyezett között.

II.   kategória:

9.-11. évfolyamos középiskolai tanulók, ha:

9. évfolyamtól kezdődően – az egyes tanévek órarend szerinti heti óraszámát összeadva – a versenyben való részvétel tanévének heti óraszámával bezárólag összesen legfeljebb heti 8 órában tanulják a kémiát,

 kivéve az a versenyző, aki előző évek valamelyikében megnyerte az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny II. kategóriáját és/vagy az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny II/A vagy II/B kategóriájában benne volt az első három helyezett között és/vagy a kémia OKTV-n döntőbe jutott.

III.   kategória:

9-13. évfolyamos középiskolai tanulók, ha:

9. évfolyamtól kezdődően – az egyes tanévek órarend szerinti heti óraszámát összeadva – a versenyben való részvétel tanévének heti óraszámával bezárólag 8-nál több órában tanulják a kémiát,

 kivéve az a versenyző, aki előző évek valamelyikében megnyerte az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny III. kategóriáját és/vagy kémia OKTV-n 1-10. helyezett volt és/vagy meghívást kapott a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia felkészítőjére.

IV.   kategória:

azon középiskolai tanulók, akik országos vagy nemzetközi természettudományos versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a heti óraszámtól függetlenül,

illetve azon vállalkozó szellemű diákok, akik ugyan a fenti versenyeken nem értek el kiemelkedő eredményt, azonban nálunk a legmagasabb kategóriában szeretnék megmérettetni magukat.

 

 

A kategóriákba sorolást a rendszer automatikusan elvégzi a regisztráció során. Amennyiben a versenyző szeretne, indulhat a fent leírtaknak megfelelőnél magasabb kategóriában is (a regisztrációs űrlap kitöltése során lehet jelezni). Viszont az alacsonyabb kategóriában való indulás a versenyből való kizárást vonja maga után! Ezért kérünk minden kedves jelentkezőt, hogy kémiatanárával konzultáljon a kategóriaválasztást illetően.

 

Levelező fordulók

 

Az első két forduló levelezős. A fordulók feladatlapjai a verseny honlapján a „Feladatsorok” menüpont alatt lesznek elérhetőek, és a megoldások szintén a verseny honlapján nyújthatók  be elektronikusan pdf formátumban a „Bejelentkezés” menüpontban „Feltöltés” címszó alatt. A levelező forduló funkciója, hogy meghatározzuk a továbbjutást a második fordulóba, illetve a döntőbe. A döntő eredménye független a levelező fordulókon elért pontszámoktól.

 

 A megoldások beküldésére az alábbi útmutatás vonatkozik:

 

 • A feleletválasztós, illetve gondolkodtató kérdéseket egy-egy lapra, a számolási példákat pedig külön-külön lapra kérjünk megoldani, kizárólag kézzel, olvashatóan írt megoldásokat fogadunk el.
 • Minden lap jobb felső sarkában jól látható módon fel kell tüntetni a versenyző regisztrációkor kapott azonosítóját és kategóriáját, valamint a feladatszámát.
 • Átláthatatlanul, vagy nem kellő alapossággal kidolgozott, illetve olvashatatlan megoldásokat jó végeredmény esetén sem fogadunkel.
 •  

korábbi    irányelvek    betartásával,    a    honlapon    Bejelentkezés”    menüpontonban

„Feltöltés” címszó alatt elektronikusan kell benyújtani. A dokumentum neve tartalmazza a versenyző azonosítóját, illetve kategóriáját. (pl.: Fordulo1_AB12_II_kat.pdf) Amennyiben a szkennelt kép a nyomtatás után nem jól látható, azaz rossz minőségben lett beolvasva, a megoldást nem áll módunkban értékelni.

 • Kizárólag azok a feladatlapok kerülnek értékelésre, amelyek a határidő napján 23:59-ig beérkeztek.

 

A verseny két levelező fordulóból, és az ezeket követő helyszíni (zárthelyi) döntőből áll. A döntő fordulóra összesen 40 fő kaphat meghívást. Az egyes fordulók eredményei, illetve a továbbjutott diákok listája a honlapon kerülnek kihirdetésre, a leadási határidő után egy héttel.

 

 

Leadási határidők:

 • forduló: 2019. november3.
 • forduló: 2020. január5.

Döntő

A döntőben a II. forduló legjobbjai, a négy kategóriából összesen 40 fő vehet részt. A zárthelyi döntőbe jutott diákoknak egy feladatlapot kell megoldaniuk önállóan, emellett egy előre megadott témakört feldolgozva, otthon elkészített prezentációt kell bemutatniuk, melyet szakmai zsűri fog pontozni. A végső sorrend alapja a döntő feladatain szerzett pontszámok összege, amennyiben ezeket figyelembe véve holtverseny alakulna ki, a II. fordulóban elért pontszámok határozzák meg a végleges sorrendet.

Időpont: 2020. február 28-29.

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Ch épület

 

Ismeretanyag

A feladatok megoldásához középiskolai természettudományos (elsősorban kémiai, de emellett fizikai és biológiai) ismeretek szükségesek. A levelező fordulókban előfordulnak a középiskolai tudáson túlmutató, azonban ahhoz szorosan kapcsolódó kérdések.

Díjazás

 • Minden döntőbe jutott versenyző emléklapotkap.
 • Minden kategória első három helyezettje kedvezményes áron vehet részt a FEB- táborban(https://feb.ch.bme.hu/).
 • Minden kategória első helyezettje egy értékes tárgyjutalommal is gazdagodik, amely előreláthatólag nagy értékű elektronikaieszköz.

 

Információk a versennyel kapcsolatban

A verseny honlapján (http://olahverseny.szasz.bme.hu/), illetve a facebook-oldalán (https://www.facebook.com/olahverseny) találhatók naprakész információk a versennyel kapcsolatban. A verseny feladatsorait, illetve az eredményeket a verseny honlapján ismertetjük. A beküldött megoldásokat feladatonként külön-külön személy javítja, a javítást pedig egy tőle független személy ellenőrzi.

A versennyel kapcsolatos kérdéseket az olahverseny@gmail.com címen van lehetőség feltenni. Az e-mail tárgya minden esetben tartalmazza a KÉRDÉS szót!

 

Kérünk minden kedves tanár kollégát, szigorúan ügyeljen a verseny tisztaságára!

Mindenkinek sikeres felkészülést kívánunk!

 

 

Dr. Hornyánszky Gábor

A BME VBK Dékáni Hivatalának vezetője, a versenybizottság elnöke

Dr. Pokol György

A BME Tehetségsegítő Tanácsának elnöke

 

Események

Hasznos linkek